Η καθημερινότητα του φθινοπώρου αυξάνει τις απαιτήσεις, μειώνει το διαθέσιμο χρόνο, εξαντλώντας και τα τελευταία αποθέματα ευρωστίας, που καταφέραμε να συσσωρεύσουμε στις διακοπές. Ακολουθεί ένα σούπερ δυναμωτικό μενού για να σας στηρίξει, το οποίο απαιτεί μικρό χρόνο παρασκευής, ώστε να μην επιβαρύνετε το πρόγραμμα σας, ενώ ταυτόχρονα είναι γευστικό και πρωτότυπο.
Αποτελείται από σολωμό με πορτοκάλι, κρύο πιάτο με φακές και πράσινη σαλάτα.
Υλικά για τέσσερα άτομα:
4 φρέσκα φιλέτα σολωμού
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι χοντρό
Χυμό πορτοκάλι
250 γρ. φακές (ή μαυρομάτικα φασόλια)
1 κρεμμύδι
1 μεγάλη πατάτα βρασμένη
3 πιπεριές (πράσινη, κίτρινη κόκκινη)
Μαιντανό
Ελαιόλαδο
Ξύδι (κατά προτίμηση κινέζικο για σαλάτες ή λευκό)
Αλάτι –Πιπέρι
Ρόκα
Μαρούλι σαλάτα
Αντίδι
Κρεμμύδι φρέσκο
Ελαιόλαδο
Αλάτι- Πιπέρι
Παρασκευή:
Πλένουμε τα φιλέτα σολωμού, τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί, τα αλατίζουμε, τα λαδώνουμε ελαφρά και τα βάζουμε σε πυρίμαχο ρηχό σκεύος. Περιχύνουμε με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (αν θέλουμε αναμειγνύουμε το χυμό με λίγο συσκευασμένο χυμό, ώστε να μετριαστεί η οξύτητα του εσπεριδοειδούς) έως ότου να σκεπαστούν και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα να σερβιριστούν, προσθέτουμε φρεσκοτριμένο πιπέρι.
Όση ώρα ψήνονται τα φιλέτα, ετοιμάζουμε τις φακές, τις οποίες βράζουμε με ένα ολόκληρο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα περίπου. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Είναι προτιμότερο, οι φακές (ή τα μαυρομάτικα φασόλια) να είναι βρασμένα από την προηγούμενη έτσι ώστε να κερδίσουμε χρόνο. Τοποθετούμε τις φακές σε ένα μπωλ και προσθέτουμε, τη βρασμένη πατάτα και τις πιπεριές κομένες σε καρεδάκια, αλλά και το κρεμμύδι και το μαιντανό ψιλοκομένο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λάδι και ξύδι κατά βούληση. Ανακατεύουμε και βάζουμε το μπωλ στο ψυγείο για λίγο ώστε να «δέσει» το πιάτο.
Πλένουμε τα φυλλώδη λαχανικά, τα στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε το μαρούλι σαλάτα με το χέρι, τα αντίδια και τη ρόκα με μαχαίρι, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και φτιάχνουμε ένα ελαφρύ dressing vinaigrette με λάδι, ξύδι, αλάτι πιπέρι και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Για ένα πιο εντυπωσιακό σερβίρισμα, τοποθετείτε τα φιλέτα σολωμού με τη σάλτσα τους σ’ένα πιάτο και σε ένα μικρό τσέρκι (πλαίσιο ή ψηλό κουπ πατ ή έστω ένα μπωλ παγωτού) τοποθετείεται ποσότητα από το κρύο πιάτο οσπρίων, ανάμεσα ποσότητα από τη φυλλώδη σαλάτα και ξανά ποσότητα από το πιάτο οσπρίων. Το αναποδογυρίζεται στο πιάτο και συνοδεύεται το φιλέτο σολωμού.
(*) Ο κ. Κούτρας είναι μάγειρας στο ξενοδοχείο Divani Caravel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου