Κυριακή

3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς


3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

10, 11 & 12 Απριλίου 2009

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ

Έκθεση ελαιολάδου και ελιάς

Η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το Ελαιόλαδο και την Ελιά οργανώνεται για τρίτη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 10, 11 & 12 Απριλίου 2009.

Το 3ο Φεστιβάλ στηρίζεται όλους τους φορείς του κλάδου και την ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Αποτελεί τον κεντρικό τόπο συνάντησης των ανθρώπων της ελαιοκομίας στη χώρα μας.

Την έκθεση θα επισκεφθούν πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, προμηθευτές αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων καθώς και εστιατορίων και χώρων σίτισης. Αθρόα θα είναι και η προσέλευση καταναλωτών για τη γνωριμία με τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς σκοπό έχει:

Την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στα στάδια παραγωγής επεξεργασίας και διάθεσης των δύο αυτών βασικών εθνικών μας προϊόντων

Την επισήμανση των προβλημάτων λειτουργίας των ελαιουργείων (δύο και τριών φάσεων) και των πυρηνελαιουργείων με τις προτεινόμενες λύσεις

Την αναφορά σε συστήματα και τεχνικές επεξεργασίας του ελαιοκάρπου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος

Την εκτενή συζήτηση για το βιολογικό ελαιόλαδο, πάστα ελιάς καθώς και την σημασία των δύο αυτών προϊόντ

Την επισήμανση όλων των παραμέτρων και παραγόντων που συνδέονται με την ακόμη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου

Την παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών ελέγχου της ποιότητας και την αποφυγή νοθείας του ελαιολάδου.

Την ανάδειξη προβλημάτων που αφορούν την εμπορία, τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς και ιδιαίτερα των θεμάτων του σύγχρονο μάρκετινγκ

Την παρουσίαση τελευταίων δεδομένων της επιστήμης σχετικά με τον ιδιαίτερο ρόλο του ελαιολάδου ως λειτουργικό τρόφιμο.

Την ανάδειξη της διατροφικής και οικονομικής σημασίας των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων της χώρας μας ( Ελαιόλαδο- Βρώσιμη ελιά)

Την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα Προγράμματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης στον ελαιοκομικό τομέα , αλλά και για τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Περιλαμβάνει εκθέτες στις κατηγορίες:

Εταιρίες ελαιουργικών μηχανημάτων

Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου

Εταιρίες μηχανημάτων επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς

Εταιρίες προμήθειας γεωργικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων

Εταιρίες συσκευασίας και ετικετών ελαιοκομικών προϊόντων

Εταιρίες υγιεινής και απολύμανσης χώρων

Εταιρίες πιστοποίησης και ποιοτικού ελέγχου

Εταιρίες αυτοματισμού και ιχνηλασιμότητας

Εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή ελαιόλαδο και ελιές

Εταιρίες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης λαδιού

Εταιρίες βιολογικού λαδιού και βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς

Εταιρίες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών

Φυτωριακές επιχειρήσεις

Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

Δημόσιοι Οργανισμοί, Επιμελητήρια, Περιφέρειες

Δήμοι που κύρια παραγωγή τους είναι το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα

Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων

Ελαιοπαραγωγοί

Γενικοί Εκθέτες που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις ελιές

Γιορτές Λαδιού και Ελιάς από όλη την Ελλάδα

Συνέδριο για τους ελαιοτριβείς και το marketing του ελαιολάδου

Θέματα

Το management στο ελαιόλαδο με κατεύθυνση τις εξαγωγές. Θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις χώρες: Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία, Ουκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Πολωνία, Φινλανδία, χώρες Βαλτικής και Ελλάδα.

Οι κοινοτικές ενισχύσεις και οι νέες επενδύσεις

Τα ελληνικά ελαιοτριβεία στη σύγχρονη αγορά. Προβλήματα – προοπτικές. Παραδείγματα από χώρες της Μεσογείου.

Απόβλητα ελαιοτριβείων – Παραδείγματα διαχείρισης σε διεθνές επίπεδο

Στρογγυλή Τράπεζα

Το ελαιόλαδο, η ποιότητά του, συσκευασία του και η διάθεσή του.

Συμμετέχουν εκπρόσωποι εταιριών ελαιολάδου και ελιάς, σούπερ μάρκετ, εξαγωγικών εταιριών και επιμελητηρίων

Στρογγυλή Τράπεζα

Εκπρόσωποι από 16 χώρες της Μεσογείου θα παρευρεθούν και θα συζητήσουν θέματα του κλάδου.

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία, Μαρόκο, Τυνησία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Αλγερία, Λιβύη, Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Λίβανος

Θα παρουσιαστούν πρωτότυπες γεύσεις από τις μεσογειακές χώρες και από κάθε γωνιά της Ελλάδας καθώς και συνταγές με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο

Δημιουργίες κοκτέιλ με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο

Γεύσεις λαδιού – άρωμα κρασιού. Δημιουργίες γεύσεων

Γευσιγνωσίες με ελληνικά ελαιόλαδα

Γευσιγνωσίες με επιτραπέζιες ελιές

Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς 2009

Υπό την αιγίδα της ΠΕΜΕΤΕ

Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, που οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΔΠΑ), 10 - 12 Απριλίου 2009 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς 2009.

Πρόκειται για μια πρωτοπόρα διοργάνωση, υψηλών προδιαγραφών, που στόχο έχει:

o Την παρουσίαση του πλούτου και της ποιότητας των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό.

o Γνωριμία, προβολή και προώθηση των διαφορετικών κατηγοριών ελληνικών επιτραπέζιων ελιών.

o Ανάδειξη της καλύτερης ελιάς ανά κατηγορία που ανήκει

Ο μοναδικός αυτός διεθνών προδιαγραφών διαγωνισμός οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, από το αρμόδιο τμήμα του ΕΔΠΑ, με στόχο να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Οι γευστικές δοκιμές των δειγμάτων, που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, θα γίνουν από την κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από διεθνούς φήμης σεφ και γευσιγνώστες. Κατά τις γευστικές δοκιμές η κάθε ελιά θα φέρει ειδικό κωδικό, με κρυμμένη τη συσκευασία της, ώστε να διασφαλιστεί η ανεπηρέαστη απόφαση της κριτικής επιτροπής.

Οι ελιές που θα βραβευθούν μπορούν να φέρουν στη συσκευασία τους το μετάλλιο που κατέκτησαν. Η απονομή των μεταλλίων θα γίνει το Σάββατο 11/4/09 και ώρα 20:00 σε ειδική τελετή στο 3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς.

Έχουμε την πεποίθηση ότι ο Διαγωνισμός Επιτραπέζιας Ελιάς 2009, με τη δημοσιότητα και τις διακρίσεις που συνεπάγεται, αφορά όλα τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες δημιουργούν προϊόντα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον ποιότητας και γεύσης.

Σας καλούμε, λοιπόν, να συμμετάσχετε με τους κωδικούς που εσείς πιστεύετε ότι μπορούν να σας φέρουν διακρίσεις.

Η συμβολική τιμή συμμετοχής κάθε κωδικού σας στο διαγωνισμό είναι 100 € πλέον ΦΠΑ 19%.

Για κάθε συμμετοχή θα πρέπει, εκτός από το αντίστοιχο ποσό, να αποστείλετε συμπληρωμένη και τη φόρμα που σας επισυνάπτουμε.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση επικοινωνήστε μαζί μας.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία με τελικό νικητή την ελληνική επιτραπέζια ελιά!

Με εκτίμηση,

Κώστας Κώστας Μήτσης Γεωπόνος,
Ειδικός Σύμβουλος ΕΔΠΑ

Πληροφορίες:

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης:

Τηλ. 2103610265 & 2103622205

e-mail: info@edpa.gr

www.edpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: